تهران به عنوان پایتخت کشور ایران، دو فرودگاه دارد که یکی در سطح بین المللی فعال است و دیگری برای پروازهای داخلی مورد استفاده قرار میگیرد. اگر در تهران زندگی میکنید و سفرهای هوایی را تجربه کرده باشید، حتما با این دو فرودگاه آشنایی دارید. تا همین چندین سال پیش، اولین فرودگاه بین المللی ایران که هم سفرهای خارجی و هم سفرهای داخلی در آن انجام میشد، فقط فرودگاه بین المللی مهرآباد بود.
در واقع تنها فرودگاه تهران، مهرآباد بود که ترافیک بسیار زیادی در آن ایجاد میشد. با این که سالنهای پرواز داخلی و خارجی و همچنین باند فرودگاهی آن مجزا بود اما رفته رفته و به دنبال افزایش جمعیت، تصمیم بر این شد که در خارج از محدوده شهری پایتخت، یک فرودگاه بین المللی تاسیس شود تا بتواند جوابگوی نیاز داخل و خارج باشد.
امروزه اگر وارد هر دو فرودگاه شوید، فرق فرودگاه امام و مهرآباد را می توانید به راحتی حس کنید. از ترافیک کم در مهرآباد گرفته تا مسافران خارجی فرودگاه بین المللی امام، همه از تفاوت های این دو هستند. البته در فرودگاه مهرآباد برخی از پروازهای خارجی هم انجام میشود که فاصله آنها تا تهران کم است. در ادامه به طور کامل در خصوص فرق فرودگاه مهرآباد و امام خمینی صحبت خواهیم کرد.
مقایسه فرودگاه امام خمینی با فرودگاه مهرآباد
فرق فرودگاه امام و مهرآباد در امکانات، تعداد پیست فرود، خدمات قابل ارائه، نوع پروازها و ترمینال ها و جنبههای مختلف دیگر است. وقتی وارد فرودگاه بین المللی امام خمینی میشوید، با یک فرودگاه بسیار کامل و مجلل و با امکانات بسیار زیاد مواجه میشوید. شاید لانژهای فرودگاهی یا حتی تاکسیهای مختلفی که در این فرودگاه میبینید را در مهرآباد کمتر ببینید. از طرفی دفتر باربری در فرودگاه مهرآباد بسیار زیاد هستند و شما نمیتوانید امثال آنها را در فرودگاه بین المللی امام ببینید.
پیش از این که در مورد مقایسه این دو فرودگاه برای شما صحبت کرده و ریز به ریز آن را ذکر کنیم، بهتر است یک سری شباهتهایی که هر دو فرودگاه دارند را برای شما بگوییم.
شباهت ها
- برای دستیابی به هر دو فرودگاه امام و مهرآباد از روش های یکسانی می توانید این کار را انجام دهید. در واقع محدودیت خاصی در این خصوص وجود ندارد.
- هر دو فرودگاه دارای یک برج مراقبت هستند. با این که برخی از فرودگاههای بزرگ دنیا دارای دو یا چند برج مراقبت کنترل هستند، اما این دو فرودگاه هر کدام ۱ برج دارند.
- شما میتوانید در هر دو فرودگاه به امکانات مختلف و تقریبا مشابه دسترسی داشته باشید. امکاناتی نظیر رستوران، کافی شاپ، تاکسی و ون فرودگاه مانند ون فرودگاه مهرآباد هتل، دسترسی مترو، ترمینال مسافربری، سالن انتظار، سالن استراحت، سالن پرواز و …
- هر دو فرودگاه دارای استانداردهای مختلف امنیتی هستند. مانند دوربین های مداربسته، کنترل تردد، سیستمهای پیشرفته اعلام حریق و …
- شباهتهای بسیار زیاد دیگری را میتوانید بین این دو فرودگاه پیدا کنید که در اینجا ذکر نشد. سعی کردیم مهمترین شباهتها را برای شما عنوان کنیم.
در ادامه برخی از مهمترین تفاوتهای این دو فرودگاه و امکانات فرودگاه مهرآباد را بیان خواهیم کرد.
تفاوت ها
چند فرق فرودگاه امام و مهرآباد نسبت به سایر تفاوتها مهمترند که در اینجا ابتدا به ذکر آنها میپردازیم و در اامه به طور مفصل در مورد سایر تفاوتها صحبت خواهیم کرد:
- فرودگاه بین المللی امام دیرتر از فرودگاه مهرآباد ساخته شده و امکانات آن بیشتر است در صورتی که فرودگاه مهرآباد در سال ۱۳۱۷ و ۴۵ سال زودتر ساخته شد.
- فرودگاه مهرآباد را نمیتوان گسترش داد زیر در داخل شهر و نزدیک مناطق مسکونی قرار دارد اما فرودگاه بین المللی امام خمینی خارج از شهر و در ۴۰ کیلومتری شهر واقع شده است که میتوان آن را گسترش داد.
- تعداد پیست فرود هواپیما در فرودگاه بین المللی امام ۲ عدد و در فرودگاه مهرآباد ۳ تا است. تعداد باندهای فرودگاه امام کمتر از مهرآباد است.
- ارتفاع برج مراقبت فرودگاه مهرآباد کمتر از ارتفاع برج فرودگاه امام است.
- ظرفیت ورود و خروج مسافر و ارائه خدمات در فرودگاه مهرآباد بیشتر از فرودگاه امام است.
- تعداد ترمینالهای فرودگاه مهرآباد بیشتر از فرودگاه امام است.
- شرکتهای مسافربری در فرودگاه امام بیشتر هستند و این در حالی است که فرودگاه مهر آباد، شرکتهای مسافری کمتری داشته و در عوض، شرکتهای باربری و حمل و نقل بار در آن بیشتر است.
- ساختمان تشریفات فرودگاه امام در یک سالن مجزا است اما در فرودگاه مهر آباد، دقیقا در ساختمان اصلی و بالای آن قرار گرفته است.
- در فرودگاه مهرآباد، مراکز خرید کمتر و سادهتری را میتوانید ببینید اما در فرودگاه امام، برعکس بوده و برندها و مراکز خرید بیشتری وجود دارند.
- هتل فرودگاه امام دارای اتاقهای بیشتری نسبت به فرودگاه مهرآباد است.
- تجهیزات امنیتی فرودگاه امام نسبت به فرودگاه مهرآباد بیشتر است.
به صورتی کلی امکانات فرودگاه امام خمینی بیشتر از فرودگاه مهرآباد است زیرا تردد مسافران خارجی و داخلی در آن بیشتر است.
مقایسه تاریخچه فرودگاه امام و مهرآباد
فرودگاه بین المللی امام از نظر قدمت با فرودگاه مهرآباد تفاوت زیادی دارد. احتمالا این تفاوت را بتوان از بارزترین فرق فرودگاه امام و مهرآباد دانست. فرودگاه بین المللی امام در سال ۱۹۷۹ برابر با سال ۱۳۵۷ و در دوران پهلوی با عنوان فرودگاه ” آریامهر” ساخته شد. پیشنهاد ساخت این فرودگاه در ابتدا توسط سازمان ایکائو داده شد که بتوان خطوط ترانزیتی بین ایران و اروپا راه اندازی کرد. به همین دلیل این سازمان پیشنهاد خود را در سال ۱۳۴۶ اعلام کرد و در سال ۱۳۵۱ این طرح و پیشنهاد به تصویب دولت و مجلس آن زمان رسید.
سرانجام در سال ۱۳۵۷ این فرودگاه تاسیس شد اما به دلیل وقوع انقلاب در ایران، عملا تا سال ۱۳۸۳ هیچ پیشرفتی در آن ایجاد نشد و افتتاح آن چیزی در حدود ۱۶ سال به طول انجامید. در واقع از زمانی که پروازهای بین المللی در این فرودگاه انجام شد تا به امروز حدودا ۲۱ سال از آن میگذرد و به نوعی این فرودگاه، جدیدتر از مهرآباد است.
فرودگاه مهرآباد نیز در سال ۱۳۱۷ در اراضی روستای مهر آباد که تحت مالکیت خاندان میرزا آقاسی ( صدراعظم و وزیر محمد شاه قاجار ) بود، تاسیس شد. این فرودگاه تا سال ۱۳۸۳، بزرگترین و تنها فرودگاه بین المللی پایتخت بود که جای پروازهای بین المللی خود را به فرودگاه امام داد.
مقایسه موقعیت مکانی فرودگاه امام با فرودگاه مهرآباد
فرودگاه بین المللی امام در ۳۰ الی ۴۰ کیلومتری جنوب شهر تهران و تقریبا روبروی مرقد امام خمینی واقع شده است. موقعیت مکانی این فرودگاه برای پرواز و ترافیک هوایی به نسبت فرودگاه مهرآباد، خیلی بهتر است. اما فرودگاه مهرآباد در غرب تهران و درست در خود شهر تهران واقع شده است. فرق فرودگاه مهرآباد و امام خمینی از نظر موقعیت مکانی، همین است و میتوان گفت که فرودگاه امام جای گسترش بیشتری دارد در صورتی که فرودگاه مهر آباد در منطقه شهری است و برای توسعه با محدودیت مواجه است.
مقایسه راه های دسترسی فرودگاه امام و فرودگاه مهرآباد
با توجه به این که چند فرق فرودگاه امام و مهرآباد را گفتیم و سخنی از راه های دسترسی به این دو فرودگاه به میان نیامد، لازم است که در این خصوص نیز تفاوت بین دو فرودگاه را بدانید. زیرا مسیر دسترسی به هر دو بسیار مهم است.
اگر در شهر تهران ساکن هستید، میتوانید از هر نقطه از این شهر خود را به فرودگاه مهرآباد برسانید. شما میتوانید با اتوبوس، مترو، تاکسی خطی و تاکسی اینترنتی و یا خودروی شخصی، به خیابان معراج مراجعه کرده و خود را به فرودگاه مهر آباد برسانید.اگر خوش شانس باشید و گرفتار ترافیک تهران نشوید، به طور میانگین بین ۱ تا ۲ ساعت زمان نیاز دارید تا به فرودگاه برسید. دسترسی به فرودگاه بین المللی امام خمینی کمی راحتتر است. زیرا این فرودگاه در آزادراه تهران قم واقع شده است و ترافیک بسیار کمتری دارد.
شما میتوانید برای رفتن به فرودگاه مهرآباد و یا از فرودگاه تا مقصد خود، از تاکسی فرودگاه مهرآباد استفاده کنید. این تاکسیها به صورت رزروی و دربستی هستند که امکان رزرو کردن آنها به صورت تلفنی و اینترنتی نیز وجود دارد.
برای استفاده از استفاده از تاکسی فرودگاه امام نیز میتوانید این تاکسیها را به صورت تلفنی و از قبل رزرو کرده تا شما را از فرودگاه به مقصد یا از منزل تا فرودگاه برسانند.
مقایسه تعداد برج مراقبت و پیست فرودگاه مهرآباد و امام
وقتی صحبت از تفاوت فرودگاهها به میان میآید، یکی از مهمترین تفاوتهای آنها یعنی تعداد پیست فرود و برج مراقبت و امکانات تخصصی آنها به میان میآید. فرق فرودگاه امام و مهرآباد در تعداد پیست فرودگاهی این است که فرودگاه امام دارای ۲ و مهرآباد دارای ۳ عدد پیست است. از نظر تعداد برج مراقبت، هر دو یکسان و دارای یک برج هستند.
پیست فرودگاه امام خمینی برای فرود و برخاست هواپیما است که طول آنها برابر با ۴۱۹۸ و ۴۲۴۹ است. این در حالی است که باندهای فرودگاه مهرآباد و پیست های آن برابر با ۴۷۴، ۳۹۹۲ و ۴۰۳۸ متر هستند. برج فرودگاه امام به طور تقریبی در حدود ۶۰ متر طول دارد و برج مهرآباد تقریبا ۳۰ است.
فرق فرودگاه امام و مهرآباد از نظر ظرفیت و ترافیک فرودگاه
تفاوت فرودگاه مهرآباد و امام خمینی از نظر ترافیک و ظرفیت ورود و خروج مسافر، بسیار زیاد است. فرودگاه بین المللی امام خمینی به دلیل این که تعداد ترمینال کمتری دارد، طبیعتا ظرفیت مسافر آن به نسبت فرودگاه مهرآباد کمتر است. در فرودگاه امام ۳ ترمینال یا پایانه به نام های ترمینال شماره ۱ و ترمینال سلام و پایانه ایرانشهر وجود دارد. از بین این ۳ ترمینال، فقط ترمینال شماره ۱ به بهره برداری رسیده و در حال فعالیت است. این ترمینال چیزی در حدود ۶ میلیون مسافر را به طور سالیانه پذیرا است. ۲ پایانه ی دیگر از ترمینال پروازهای ورودی فرودگاه امام هنوز به بهره برداری و استفاده نرسیدهاند.
فرودگاه مهرآباد بر خلاف فرودگاه امام خمینی، ۶ ترمینال دارد. ترمینال ۱ و ۴ مختص به پروازهای خروجی در داخل، ترمینال ۶ برای پروازهای ورودی داخل، ترمینال ۲ برای پروازهای خارجی و پروازهای ورودی در داخل هستند. ترمینال ۳ و ۵ برای استفادههای اختصاصی مانند پروازهای حج عمره و مکه هستند. این فرودگاه در سال چیزی در حدود ۱۸ میلیون مسافر جابجا میکند که با فرودگاه امام قابل قیاس نیست.
مقایسه شرکت های فعال در هر یک از فرودگاه ها
در میان تفاوتهایی که تا به اینجا بررسی کردیم، یک فرق فرودگاه امام خمینی و مهرآباد نیز شاید از قلم افتاده باشد و آن هم در مورد شرکتهای هواپیمایی فعال در هر دو فرودگاه است.
در فرودگاه مهرآباد بیشتر شرکتهای فعال و دفاتر آژانسها مربوط به حمل و نقل بار هستند. در واقع شرکتهای باربری بسیار زیادی در این فرودگاه هستند. البته این به معنای آن نیست که شرکتهای هواپیمایی حمل و نقل مسافر در این فرودگاه وجود ندارند. خیر این طور نیست. هواپیماییهای معتبر و مهم داخلی اعم از ماهان، آسمان، هما، قشم ایر، زاگرس، کیش ایر و . . . از هواپیماییهای فعال در این فرودگاه هستند.
در فرودگاه امام خمینی شما میتوانید شرکتهای مسافربری و هواپیماییهای خارجی مختلفی را ببینید که در فرودگاه مهرآباد وجود ندارند. برخی از این شرکتهای هواپیمایی شامل ایران ایر، کاسپین، تابان، زاگرس و . . . هستند.
تفاوت فرودگاه مهرآباد و امام خمینی از نظر امکانات
مهمترین فرق فرودگاه امام و مهرآباد گذشته از شرکتهای هواپیمایی، بند و برج مراقبت و مسیرهای دسترسی و . . .، خدمات این دو فرودگاه است. فرودگاه امام امکانات داخلی خیلی خوبی دارد که از جمله میتوان انواع لانژ فرودگاهی، تاکسیهای رزروی و اجاره خودرو و امکانات مختلفی مثل فروشگاهها و برندهای بسیار معتبر و . . . اشاره کرد.
فرودگاه مهرآباد هم در جای خود، بهترین خدمات را ارائه میکند اما سطح آنها نسبت به فرودگاه بین المللی امام پایینتر است و این به دلیل ورود و خروج مهمانهای خارجی در فرودگاه امام است.
مقایسه فرودگاه مهرآباد و امام خمینی از نظر تدابیر امنیتی
امنیت فرودگاه بین المللی امام و فرودگاه مهرآباد از طریق دوربینهای مداربسته، سکیوریتی و ماموران نیروی انتظامی، کنترل تردد، اعلام حریق، اسکن بدن و بار و . . . حفظ میشود. این دو فرودگاه از تجهیزات پیشرفته و بین المللی جهت امنیت استفاده میکنند. به طور کلی، امکانات فرودگاه امام بهتر و کاملتر است.