سفرهای هوایی تنها به انسانها محدود نمیشوند؛ حیوانات خانگی نیز میتوانند به راحتی به واسطه هواپیما جا به جا شوند. با افزایش تقاضا برای همراهی حیوانات خانگی در سفرهای هوایی، قوانین و مقررات خاصی برای تضمین ایمنی و راحتی آنها وجود دارد.
مدارک موردنیاز برای حمل حیوانات با هواپیما
اگر قصد دارید سگ و یا هر حیوان خانگی دیگری را از کشور خارج نمایید باید از قبل برای این امر اقدام نمایید. حتماً بعد از مطالعه قوانین حمل و نقل حیوانات خانگی با هواپیما اقدام به تهیه مدارک نمایید.
— اول از همه اصل پاسپورت خود را در دسترس قرار دهید و در صورت امکان چند برگ کپی از آن تهیه نمایید. زیرا در هنگام تحویل حیوان حتماً مدارک و پاسپورت شما نیز به طور کامل بررسی خواهد شد.
— در مرحله بعد باید اقدام به تهیه گواهی سلامت بینالمللی حیوان نمایید، برای این کار باید آن را نزد دامپزشک ببرید. هر حیوان خانگی دارای دفترچه بهداشتی و سلامت است که در هنگام تحویل حیوان نیز این دفترچه به طور کامل بررسی خواهد شد. همچنین سعی کنید چند برگ از آن نیز کپی نمایید تا اگر لازم شد در هنگام تحویل حیوان، آن را به متصدی مربوطه تحویل دهید.
گواهی معتبر بهداشتی بینالمللی برای حمل حیوانات در مسیرهای داخلی ضروری نیست و فقط مربوط به پروازهای خارجی است.
— حتماً قبل از پرواز همه واکسنهای حیوان را بزنید و گواهی واکسن آن را نزد خود داشته باشید.
— برای حمل حیوان به خارج از کشور باید حتماً مبلغی را بپردازید، فیش کرایه حمل آن را نزد خود نگهدارید.
— از همه مهمتر شناسنامه یا گذرنامه حیوان را حتماً با خود به همراه داشته باشید و از آنها کپی تهیه نمایید.
— تاییدیه قرنطینه دامپزشکی فرودگاه را بگیرید.
— فرم درخواست حمل بار زنده را پر کنید.
قوانین حمل حیوانات با هواپیما
برای حمل حیوانات با هواپیما قوانینی وضع شده است که همه افراد باید تابع آن باشند. قوانین حمل حیوانات با هواپیما در برخی از کشورها با هم فرق دارد.
— برای خروج سگ و گربه از کشور باید هر کدام حداقل ده هفته سن داشته باشند و امکان خروج حیوانات کمتر از این سن برای آنها امکانپذیر نمیباشد.
— همچنین حیوان با قفس حمل شود، حتماً درنظر داشته باشید که باید خوراک کافی در قفس او وجود داشته باشد، چرا که ممکن است حیوان در طول پرواز گرسنه یا تشنه شود و بیقراری کند.
در طول سفر هوایی حیوانات خانگی دچار استرس می شوند در صورتی که می خواهید بعد و یا قبل از سفر از استرس حیوان خود بکاهید می توانید از ترانسفر فرودگاه امام خمینی استفاده کنید تا بعد از سفر با حمل و نقل آسان و سریع باعث آرامش و آسودگی خود و حیوان خود بشوید.
— همچنین شما در هر پرواز فقط میتوانید تعداد محدودی حیوان از یکگونه را از کشور خارج کنید و برای خروج حیوانات بیشتر این امکان وجود ندارد.
— طبق قانون جمهوری اسلامی ایران، مسافر این امکان را ندارد که سگ را با خود به داخل کابین مسافران ببرد.
هر کدام از ایرلاینها شرایط مختلفی را برای خروج حیوان از کشور میسر کردهاند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. برخی ایرلاینها به دو صورت حیوان خانگی را پذیرش میکنند.
- در روش اول حیوان همراه مسافر است و در هنگام پرواز به قسمت بار برده میشود که به آن AVIH میگویند. این رسید را می توانید از دفاتر فروش بلیط هواپیما تهیه نمایید.
- در روش دوم فرد همراه حیوان نمیباشد و باربری آن را تحویل میگیرد و بعد از رسیدن به مقصد به شخص موردنظر تحویل داده خواهد شد که به آن روش CARGO میگویند.
در برخی از ایرلاین های ویژه در صورتی که از بلیط های فرست کلاس استفاده کنید می توانید حیوان خود را همراه با خود به کابین ببرید اگر می خواهید تفاوت های کلاس های پروازی را بدانید می توانید مقاله کلاس پرواز چیست را بخوانید.
قوانین حمل و نقل حیوانات در ایرلاین های مختلف
برخی دیگر از ایرلاینها نیز قوانین ویژه خود را دارند. مثلاً وزن حیوان را با قفس میسنجند و آن را ثبت میکنند و امکان بردن حیوان به داخل کابین بههیچعنوان وجود ندارد و فقط باید در قسمت بار قرار گیرند. همچنین در اینگونه از ایرلاینها وزن حیوانات زیر ۵ کیلو، همان ۵ کیلو در نظر گرفته میشود.
برخی از ایرلاینها حمل حیوان خانگی را بهعنوان اضافهبار در نظر میگیرند و در هنگام تحویل حتماً از شما گواهی سلامت و شناسنامه حیوان را نیز تقاضا میکنند.
نحوه محاسبه اضافهبار، در این ایرلاینها به این صورت است که حیوان را وزن میکنند و اگر تا ده کیلوگرم وزن داشت، آن را در ۲ ضرب میکنند و در اضافهبار ضرب میکنند تا هزینهٔ آن محاسبه گردد؛ بنابراین اگر ازاینگونه ایرلاینها برای حمل حیوان خانگی خود استفاده میکنید، باید هزینهای مازاد بهعنوان اضافهبار پرداخت نمایید.
برخی از ایرلاینها نیز امکان حضور حیوان در کابین را میدهند به شرطی که حیوان درنده نباشد و داخل قفس گذاشته شود.
از آنجا که قوانین مربوط به حمل حیوانات در ایرلاین ها متفاوت است، بهتر از برای مطمئن شدن از شرایط و قوانین حمل حیوانات با اطلاعات فرودگاه امام تماس بگیرید.
حمل پرنده با هواپیما داخلی
برای حمل پرنده با هواپیما در پروازهای داخلی، شرایط و قوانین خاصی وجود دارد که باید رعایت شود. این قوانین بسته به شرکت هواپیمایی ممکن است کمی متفاوت باشند، اما موارد کلی به شرح زیر است:
— تأیید شرکت هواپیمایی: پیش از برنامهریزی سفر، حتماً با شرکت هواپیمایی تماس بگیرید و از امکان حمل پرنده در پرواز داخلی مطمئن شوید. برخی شرکتها این سرویس را ارائه نمیدهند یا محدودیتهایی دارند.
–قفس مناسب: پرنده باید در یک قفس محکم و استاندارد قرار گیرد که اجازه عبور هوا را فراهم کرده و پرنده در آن راحت باشد. ابعاد و وزن قفس معمولاً توسط شرکت هواپیمایی مشخص میشود و ممکن است لازم باشد که قفس در بخش بار قرار گیرد یا بهصورت دستی حمل شود.
–گواهی سلامت دامپزشک: بسیاری از خطوط هوایی برای حمل پرنده نیاز به ارائه گواهی سلامت از دامپزشک دارند که نشان دهد پرنده در شرایط جسمانی مناسبی برای سفر است. این گواهی باید معمولاً بین ۲۴ تا ۷۲ ساعت قبل از پرواز صادر شده باشد.
— اطلاع از دمای محیط: برخی از شرکتهای هواپیمایی محدودیتهایی در مورد دما دارند. اگر پرواز شما در فصول گرم یا سرد سال انجام میشود، ممکن است اجازه حمل پرنده را ندهند تا از سلامت پرنده اطمینان حاصل شود.
— هزینههای حمل: معمولاً برای حمل پرنده هزینهای اضافی دریافت میشود که بسته به وزن، نوع قفس و مسافت پرواز متغیر است.
با رعایت این شرایط و قوانین، میتوانید پرنده خود را بهصورت امن در پرواز داخلی جابجا کنید.
حمل چه حیوان خانگی به خارج از کشور ممنوع است؟
حمل برخی از حیوانات در هواپیما ممنوع است. برای اطلاع از چنین قوانینی میتوانید از ایرلاین مربوطه اقدام فرمایید و از آنها بخواهید که قوانین حمل و نقل حیوانات را برای شما توضیح دهند. برای مثال حمل حیوانات آبزی و خزندگانی مانند مار و… ممنوع میباشد.
اگر حیوانی گواهی سلامت نداشته باشد و به طور ممنوعه به کشور مقصد برده شود، برای بازگشت مجدد نیاز به گواهی سلامت دارد. شما نمیتوانید پرندگانی مانند خروس و مرغ و یا هر حیوان اهلی دیگر را از طریق هواپیما جابهجا نمایید و این کار ممنوع است.
برخی از حیواناتی که در حال انقراض می باشند نیز امکان خروج از کشور برای آن ها فراهم نیست. اما اگر این کار برای حیوان ضروری است باید قبل از آن مجوزها و تأییدیه از سازمانهای مربوطه گرفته شود.
جانورانی که در دسته حیوانات جونده قرار میگیرند حمل آنها توسط ایرلاین ممنوع می باشد. این حیوانات شامل موش و خرگوش و… میباشد.
همچنین سگ و گربه حتماً باید در قفس باشند وگرنه ایرلاین امکان سوارشدن آنها به هواپیما را نمیدهد و حمل آنها را غیرمجاز میداند.
همچنین هر مسافر فقط میتواند تعداد محدودی حیوان با خود به همراه داشته باشد و امکان بردن بیشتر از این مقدار برای مسافران امکانپذیر نمیباشد. این مقدار شامل ۲ قلاده سگ و ۲ قلاده گربه است.
همچنین هر مسافر فقط امکان بردن ده عدد پرنده را دارد، یعنی از هر گونه دو عدد. پرندههای زینتی نیز در همین دسته قرار میگیرند به شرطی که از هر کدام دو عدد حمل شود.
مورد دیگری که امکان خروج آن از کشور ممنوع می باشد، فرآورده های حیوانی است. به طور کلی هر ماده خامی که منشا حیوانی دارد امکان خروج آن از کشور وجود ندارد. همچنین امکان خروج هیچ حیوانی از کشور بدون مسافر امکان ندارد مگر اینکه فرد تمامی مجوزهای لازم را تهیه کرده باشد و آن را در اختیار سازمانهای مربوطه قرار دهد.