زمانی که برای خرید بلیط هواپیما اقدام میکنید، با کلاسهای هواپیمایی متفاوتی روبهرو میشوید. هر کدام از این کلاسها خدمات خاصی را ارائه میکنند و در واقع نشاندهنده سطح پروازی هواپیما هستند. با توجه به سطح کلاسی که شما انتخاب میکنید، خدمات متفاوتی در اختیارتان قرار میگیرد؛ از همینرو اگر میخواهید بهترین کلاس هواپیما را برای خود انتخاب کنید و سفری راحت و بیدغدغه داشته باشید، باید انواع کلاس بلیط هواپیما را بشناسید و طبق نیاز خود مناسبترین را انتخاب نمایید.
البته برای شناخت انواع کلاس هواپیما جای نگرانی نیست؛ چرا که ما تصمیم گرفتهایم در مورد کلاسهای مختلف پروازی صحبت کرده و برای خرید و انتخاب بهترین مورد شما را راهنمایی کنیم.
کلاس پرواز چیست ؟
کلاس هواپیما چیست؟ این سوال از پرتکرارترین سوالات کاربران در صفحات اینترنت است و در پاسخ به آن باید بگوییم، مانند دیگر وسایل نقلیه عمومی همچون اتوبوسهای مسافربری، هواپیماها هم دارای انواع مختلفی بوده و صندلیهای متفاوتی دارند. این مسئله موجب شده که قیمت بلیط برای رزرو این صندلیها براساس موقعیت قرارگیری آنها هم متفاوت باشد.
با توجه به این توضیحات باید پیش از خرید بلیط هواپیما به کلاس پروازی خود توجه کنید. معمولا همه افراد با بلیط اتوبوسهای معمولی و وی آی پی آشنایی دارند، بلیط هواپیما هم دقیقا چنین چیزی است. شما میتوانید در میان انواع این خدمات، مناسبترین را با توجه بهراحتی خود انتخاب کنید.
تفاوت کلاس های پروازی
بهمنظور انتخاب بهتر در ادامه برخی از تفاوت کلاسهای پروازی مختلف را مورد بررسی قرار دادهایم، این تفاوتها به شما کمک میکنند انتخاب بهتری داشته باشید.
- کلاسهای پروازی با ارائه خدمات مختلف، قیمتهای متفاوتی دارند.
- عمدهترین تفاوت کلاسهای پروازی در نوع صندلی هواپیما، پذیرایی و کیفیت خدمات رفاهی خلاصه میشود.
- هر اندازه امکانات پرواز بیشتر باشد، قیمت بلیط بالاتر میرود.
- با کلاسهای پروازی سطح بالا، سفرهای طولانی و راحتی را میتوانید تجربه کنید.
برای راحتی بیشتر قبل و یا بعد از سفر می توانید با رزرو تاکسی فرودگاه امام خمینی سفر خوبی را تجربه کنید و با خاطری آسوده از سفر خود لذت ببرید.
انواع کلاس هواپیما کدامند؟
تمامی افرادی که به یک هواپیما وارد شدهاند، برای خرید بلیط قیمت یکسانی پرداخت نکردهاند؛ البته که قیمت بلیط آنها باتوجه به صندلی انتخابیشان تعیین شده است. همانطور که مستحضر هستید صندلیهای هواپیما یکسان نیستند و آنها را با توجه به کد مشخص و کلاسهای هواپیما تقسیمبندی میکنند. این تقسیمبندی کلاس بلیط هواپیما را در ادامه با بررسی انواع کلاسهای پروازی به شما توضیح میدهیم.
1- فرست کلاس یا first class
گرانترین صندلی در هواپیما فرست کلاس نام دارد؛ مابقی کلاسهای پروازی از قیمت پایینتری برخوردارند. صندلیهای تک نفره، فضای اتاقک مانند و خصوصی و حتی مبل را بهعنوان صندلی فرست کلاس در هواپیماها دیده میشوند. امکانات فوقالعادهای همراه با صندلیهای فرست کلاس در اختیار شما قرار میگیرند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرویسهای اینترنت ماهوارهای
- پشتی سر انعطافپذیر
- لپتاپ
- صندلیهایی با قابلیت تنظیم زیر پا بهصورت اتوماتیک
- تلویزیون به همراه ریموت کنترل
- سرویس بهداشتی خصوصی
- سرو غذاها به انتخاب مسافر
- پرسنل باتجربهتر
- برخورداری از کانتر پذیرش مجزا
- اولویت بالا در دریافت کارت پرواز
- سوارشدن در آخرین لحظات پیش از پرواز
- خروج در اولین لحظات پس از فرود هواپیما
لازمبه ذکر است که امکانات نامبرده در کابینهای جدایی ارائه میشوند و گاهی اوقات شما میبینید لابی خصوصی یا اتاق جلسه هم در کابینهای first class وجود دارند. ضمن اینکه معمولا هواپیماهای دو طبقه بوئینگ یا ایرباس برای این منظور مورد استفاده قرار میگیرند تا شرکتهای هواپیمایی فضای بیشتری برای ارائه خدمات داشته باشند.
خدمات ارائه شده در این نوع کلاس پروازی برای سفر با هواپیما در بارداری بسیار مناسب است و باعث می شود مادر باردار سفر بهتری را تجربه کند.
معمولا افراد مهم تجاری و سیاسی همراه با first class از خدمات cip نیز استفاده می کنند تا راحتی بیشتری در سفر داشته باشند و شما میتوانید با خواندن مقاله خدمات cip چیست با آن به طور کامل آشنا شوید.
2- کلاس تجاری یا business class
در میان انواع کلاسهای هواپیما، کلاس تجاری جایگاه دوم را به خود اختصاص داده است. این کلاس پروازی در دو ردیف جداگانه جلوتر از کلاس اکونومی قرار دارد. صندلیهای تجاری نسبت به صندلیهای معمولی یا همان کلاس اکونومی فاصله بیشتری از یکدیگر داشته و راحت و جادار هستند.
نسب به صندلیهای فرست کلاس، صندلیهای کلاس تجاری حتی با وجود راحت بودن، کیفیت پایینتری دارند. تمامی امکانات تصویری و صوتی کابینهای تجاری به شکل عمومی مورد استفاده قرار میگیرند.
در کلاسهای تجاری معمولا غذاها کترینگ متفاوتی داشته و بهصورت گرم سرو میشوند؛ با این حال نسبت به غذاهای فرست کلاس کیفیت پایینتری دارند. ویژگیها و مشخصههای مثبت کلاسهای تجاری را برای درک بهتر شما در ادامه لیست میکنیم.
- ارائه کانتر مستقل
- حمل و نقل مجزا از ترمینال
- رسیدگی بیشتر مهمانداران به مسافران
- قیمت بلیط بالاتر نسبت به صندلی اکونومی
یک نکته مهم که در سفرهای هوایی پس از خرید بلیط هواپیما باید به آن توجه داشت سلامتی و درمان در حین سفر است که پیشنهاد می شود که از بیمه مسافرتی استفاده کنید. ما در مقاله بیمه مسافرتی چیست به شما توضیح داده ایم که چرا استفاده از آن ضروری است.
3- کلاس اکونومی یا economy class
در میان کلاسهای هواپیما، آخرین کلاس متعلق به کلاسهای اکونومی است. در ایران معمولا این نوع کلاسها متداولتر هستند و توسط مسافران مورد استفاده قرار میگیرند. در یک پرواز اکثر صندلیها متعلق به کلاسهای اکونومی است و از مشخصههای آنها میتوان به قیمت پایینشان اشاره کرد. معمولا صندلیهای اقتصادی یا اکونومی در کنار یکدیگر قرار گرفته و امکاناتی که در کنار این صندلیها به مسافران ارائه میشود، موارد زیر هستند:
- کارت راهنمای پرواز
- روزنامه
- مجلههای تبلیغاتی
- مانیتور خصوصی یا در بسیاری از مواقع یک مانیتور عمومی بزرگ
- هدفون
تعداد صندلی های اکونومی کلاس نسبت به فرست کلاس بیشتر واین صندلی های فضای کمتری دارند. اما شما می توانید صندلی مناسب خود را رزرو کنید، درصورتی در انتخاب صندلی های هواپیما مردد هستید می توانید راهنمای انتخاب صندلی هواپیما را از شرکت هواپیمایی ها بخواهید.
4- کلاسهای پریمیوم اکونومی یا Premium Economy
پریمیوم اکونومی از جمله کلاسهای پروازی جدیدی است که برخی از خدمات رفاهی بیزینس کلاس یا فرست کلاس به همراه آن ارائه میشود. این کلاس پروازی قیمت مناسب و مقرون بهصرفهای داشته و با خرید آن امکانات زیر در اختیار شما قرار میگیرد:
- صندلیهایی با فضای پای بیشتر
- خدمات چک این (check in) بدون نیاز به ایستادن در صفهای طولانی
- غذا و نوشیدنی رایگان
- بهرهمندی مسافران از سالنهای اختصاصی قبل از پرواز
در صورتی که تصمیم دارید از برخی امکانات فرست کلاس استفاده کرده و در عوض پول زیادی پرداخت نکنید، کلاس پرمیوم اکونومی انتخاب مناسب برای شما خواهند بود.
اگر بار بیش از حد مجاز دارید ولی تمایل به پرداخت هزینه اضافه بار ندارید از خدمات فریت بار استفاده نمایید اگر نمیدانید فریت بار چیست مقالات دیگر را بخوانید.
کلاس نرخی هواپیما چیست؟
کلاسهای نرخی یا شناسههای نرخی، اصطلاحی است که کمتر با آن آشنا هستید. شناسه نرخی در بلیطها درج میشود و شما زمان خرید بلیط، آنها را مشاهده میکنید. این شناسهها نشاندهنده سطح کلاس هواپیما هستند و به تفاوت قیمت در بلیطهای هواپیما منجر میشوند. هر کلاس پروازی از شناسههای نرخی زیر برخوردارند:
- فرست کلاس: A، P و F
- بیزینس کلاس: J، R و D
- کلاس اکونومی: Y، B، H، M، W، K، S، L، Q، N و O
در میان تمامی کلاسهای فوق، شناسه نرخی O و Q قیمت پایینتری دارند.
انواع شناسههای نرخی
حال که با انواع کلاسهای هواپیما آشنا شدید، بهتر است با انواع شناسههای نرخی هم آشنا شوید. در کل شناسههای نرخی به صورت زیر هستند:
- Y یا Full Fare: این نوع بلیط با نرخ کامل و بدون تخفیف خریداری میشود و قابل تغییر یا بازپرداخت است.
- B یا Discounted Fare: این نوع بلیطها دارای تخفیف هستند و معمولا امکان تغییر یا بازپرداخت آنها تحت شرایط مختلف متفاوت است.
- M یا Merchant Fare: مسافران تجاری یا کسانی که میخواهند بلیط خود را از طریق مشاغلشان تهیه کنند، میتوانند از این بلیطها استفاده نمایند. این بلیطها هم قابل تغییر و بازپرداخت هستند.
- L یا Low Fare: بلیطهایی با شناسه نرخی L نسبت به بلیطهای دیگر بسیار ارزانتر بوده؛ اما شرایط تغییر و بازپرداخت آنها محدود است.
- S یا Special Fare: بلیطهایی با شرایط و محدودیتهای خاص دارای شناسه نرخی S هستند و به هیچ عنوان قابل تغییر یا بازپرداخت نیستند.
شناسههای فوق، نوع و شرایط بلیط هواپیما را نشان میدهند و حال که منظور از کلاس نرخی در بلیط هواپیما را دریافتیم، بهتر است قبل از خرید بلیط با توجه به شناسههای معرفی شده آمادگی نسبی برای پرداخت هزینه مربوط به خرید بلیط را بهدست آورید.
کلام آخر
در این مطلب ما سعی داشتیم به شما بگوییم که کلاس پرواز چیست و اطلاعاتی در مورد انواع کلاسهای پروازی و تفاوت آنها در اختیار شما قرار دادیم. همانطور که دریافتید، کلاسهای پروازی مختلفی وجود دارند که هر کدام از آنها با خدمات متفاوتی ارائه میشوند. انواع کلاس بلیط هواپیما همچنین در پرداخت هزینه هم با یکدیگر متفاوتاند.